Pengusaha, Pemborong dan Pembekal Ikan Keli & Makanan

Kami merupakan pengusaha, pemborong dan pembekal ikan keli, tilapia dan puyu. Antara aktiviti perniagaan kami:
 • Mengeluarkan benih ikan keli, tilapia dan puyu;
 • Jual-beli anak-anak ikan seperti di atas;
 • Memelihara ikan keli, tilapia dan puyu;
 • Jual-beli ikan-ikan dewasa;
 • Memberi khidmat nasihat dalam menyediakan prasarana penternakan ikan air tawar;
 • Menganjurkan kursus berkaitan pembenihan, pemeliharaan ikan dan penyediaan prasarana

Tuesday, April 13, 2010

Pasaran Ikan keli Malaysia &Thailand

Jika anda berkecimpung didalam bidang penternakkan ikan keli,sama ada organik atau bukan organik,perkara pertama yg sering ditanya adalah tentang pemasaran.Dari segi pemasaran setelah saiz ikan telah mencapai saiz untuk dijual semua akan tertanya dimana hendak dijual dan bagaimana?

Kebiasaannya saiz pengeluaran ikan keli untuk dijual mengikut permintaan pelanggan.Di Malaysia antara saiz yang dijual adalah pada kira-kira 6 atau 7 ekor per kilo.Ini untuk pasaran restoran,kantin,hotel,pasar tani,pasar basah,tesco dan tempat makan-makan di Malaysia.Untuk catering kenduri selalunya saiz sebanyak 8 atau 9 ekor per kilo.

Disamping itu produk aliran juga memainkan peranan.Bagi pelanggan yang memproses ikan keli untuk produk serunding keli,saiz ikan yg diperlukan adalah saiz 1 ekor per kilo bagi mendapatkan hasil serunding yang banyak.Begitu juga bagi produk aliran untuk dijadikan ikan sardin yang agak lama telah dijalankan di Kelantan dan boleh dikatakan telah berjaya.Bagi Kedah dan Perlis berita gembira jika kilang tersebut berjaya didirikan di negeri tersebut.Saiz ikan keli yang digunakan adalah seperti saiz 6-7 ekor per kilo.Namun hanya ikan keli kanvas,tong hitam,kolam simen sahaja.Keli yang diternak sebegini mempunyai tulang yang keras untuk ditinkan didalam tin sardin dan di eksport.Tambahan pula nilai protein dan Omega 3 yang tinggi.

Lain pula cerita bagi pasaran Thailand.

Ramai juga penternak ikan keli di Malaysia yang menjual hasil ikan keli di Thailand.Saiznya 1 ekor per kilo.Jika hasil seorang penternak sebanyak 2 tan.Harga bagi pasaran Thai adalah RM2.40.Memang lumayan.Tambahan pula keli pasaran ini tidak perlu keli organik.Keli diternak dalam tanah adalah yang terbaik kerana keli dalam tanah lebih cepat membesar.Dalam lingkungan 6 bulan mampu mencapai saiz 1 ekor per kilo.Ikan tersebuat pula akan dijadikan ikan keli filet dan dihantar ke pasaran Eropah dan USA.

Mengapa?

Ikan yang didapati akan dikuarantinkan selama tempoh tertentu di Thailand.Kemudian di beri makanan yang mampu meningkatkan kualiti ikan dari segi protein dan omega 3 bagi menembusi pasaran Timur tengah,Eropah dan USA.Kemudian mereka akan mengeksportnya ke Timur tengah,Eropah dan USA pada harga yang 3 kali ganda lebih mahal.

Sumber : Internet

12 comments:

 1. salam saya perlukan bekalan ikan keli lebih dari 1 tan boleh saya tahu number phone tuan untuk lebih senang kite bincang.... saya pembekal ikan air tawar seperti ikan lampam,jelawat,talapia merah/hitam, siakap, baung , rohu kalau ada ape2 hal cll/sms sy di 0147349491(hafizi)

  ReplyDelete
 2. ade siapa-siap berminat nak beli ikan keli?boleh dapat dalam harga yang murah dan berpatutan. sila hubungi saya. 0165951000 / 0146035088 (Nathan)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hai
   Kmu pernah hntar ikan keli ke sabah ke
   Whtsapp saya 0149153168..saya mcari ikan keli

   Delete
 3. ada sapa2 pembekal ikan keli bersaiz besar seekor dalam 6kg hingga ke 10 kg tlong hubungi saya. 1 ekor =(6kg hingga 10kg) saya memerlukan sebanyak 1 tan...terima kasih (Arie 017 564 5443)

  ReplyDelete
 4. ada sapa2 pembekal ikan keli bersaiz besar seekor dalam 6kg hingga ke 10 kg tlong hubungi saya. 1 ekor =(6kg hingga 10kg) saya memerlukan sebanyak 1 tan...terima kasih (Arie 017 564 5443)

  ReplyDelete
 5. Saya igin menjual ikan talapi merah dan patin.ikan diternak di dalam kolam tanah yang mempunyai sumber air masuk dan keluar.kolam bertempat di mantin,ikan hanya di beri makan pallet ikan.pada sesiapa yg berminat boleh hubungi saya..ikram 0196613621

  ReplyDelete
 6. Saya igin menjual ikan talapi merah dan patin.ikan diternak di dalam kolam tanah yang mempunyai sumber air masuk dan keluar.kolam bertempat di mantin,ikan hanya di beri makan pallet ikan.pada sesiapa yg berminat boleh hubungi saya..ikram 0196613621

  ReplyDelete
 7. Ada sesiapa pembekal ikan keli tak...saya ingin membeli ikan keli...kalau ada call saya...area selangor

  ReplyDelete
 8. Ada sesiapa pembekal ikan keli tak...saya ingin membeli ikan keli...kalau ada call saya...area selangor

  ReplyDelete
 9. Salam... ada sesiapa pembekal ikan keli tak...saya ingin membeli ikan keli..kalau ada call saya 0192123472... area selangor

  ReplyDelete
 10. Salam
  Sy pembekal ikan patin kolam
  Ikan bersih
  Ikan diternak oleh perternak muslim
  Kawasan Alor Gajah, Melaka
  Hubungi 0166295272

  ReplyDelete